Az itt található információk elavultak, kérem látógasson el új oldalunkra.
Adószakértő
Adószakértő Netpiac - online apróhirdetés Adóklub Adótanácsadó

ADÓÜGYEIBEN FELVÉRTEZZÜK

 

SzJA

1. Ha magánszemély
- saját tulajdonú személygépkocsival
- hivatali utazás alkalmával
- kiküldetésére tekintettel
költségtérítést:

- a megtett kilométer alapján
- a norma szerinti üzemanyag mennyiségre
- az APEH által közzé tett üzemanyagárra
tekintettel kap,ideértve a kilométerenkénti 3 Ft térítést is, az nem minõsül bevételnek, így nem adóköteles.

2. Cégautó adó: magáncélú használat költségeinek megtérítése esetén nem kell megfizetni. Lehtnek esetek, amikor ez az olcsóbb megoldás. Megtérítettnek kell tekinteni a magáncélú használat költségeit, ha
- az ilyen célból futott kilóméterek után a fogyasztási norma és az APEH által közzétett üzemanyagárral számított üzemanyag-költséget és a kilóméterenkénti 3 Ft költséget a magánszemély megtéríti, illetve
- ha az üzemanyagot maga szerzi be és a kilóméterenkénti 3 Ft költésget megfizeti.

3. Osztalékadó: ha a vállalkozás az eredménytartaléka terhére emelte jegyzett tõkéjét, a magánszemély tagoknak a jegyzett tõkéjük emelésével keletkezett osztalék jövedelmük után 20% adót kell fizetniük. Ennek összegét a kifizetõ a tõkeemelést követõ elsõ adóköteles kifizetésbõl köteles levonni. Ha az emelés után már nem kap adóköteles jövedelmet, az adót a kifizetõ igazolása alapján a magánszemélynek a bevallása benyújtásával egyidõben kell megfizetnie.

4. Társasház közös tulajdonának hasznosítása esetén a bérleti díjban célszerû kalkulálni a bevétel 20%-át kitevõ jövedelemadót, melyet a kifizetõ részére történõ hasznosítás esetén a kifizetõnek kell levonnia és befizetnie. Egyéb esetben e kötelezettség a társasházat terheli.

5. Ha német állampolgár magyarországi székhellyel rendelkezõ kifizetõtõl önálló tevékenysége kapcsán jövedelemhez jut, amennyiben állandó lakóhelye illetve létérdekének központja németországban van és ezt igazolja, a jövedelem német jog szerint adózik, így a magyar jog szerint sem adóelõleg, sem adófizetési kötelezettség nem terheli. Ennek megfelelõen a kifizetõ is mentesül az adóeloleg levonási kötelezettsége alól.

6. Felhasználási szerzõdés alapján szerzett jövedelem függetlenül a Tbj. törvényben alkalmazott különbség tételtõl, önálló tevékenységbõl származó jövedelemnek számít és az Szja. tv. 39.§. (2) bekezdésében írt adókedvezmény is alkalmazható rá.